Bob (Marie Johannes) van Baarda

14-01-1912  14-01-1992

Marie Johannes (Bob) van Baarda
14-01-1912 14-01-1992

Bob, is vernoemd naar zijn grootvader en heet officieel Marie Johannes. Hij wordt op 14 januari 1912 geboren in Tandjung Pandan op Billiton, Nederlands Indë. Op kleuterleeftijd verhuist hij met zijn moeder naar Batavia, zijn vader blijft achter op Billiton. Hoewel hij zijn vader zelden ziet lijdt hij een onbekommerd koloniaal leventje.
De relatie tussen zijn ouders is moeizaam. Ze leven jaren van elkaar gescheiden. Moeder Cato gaat in Batavia een relatie aan met een andere man, waar zij na haar scheiding van Frits ook mee trouwt.

In 1927, 15 jaar oud, wordt Bob met de “Insulinde” naar Nederland gestuurd voor verder onderwijs. Hij wordt geplaatst in een gastgezin in Hilversum, waar hij de HBS bezoekt. Na de 3e klas besluit hij naar de Zeevaartschool te gaan in Amsterdam. Hier ontmoet hij Henri de Gruijter. Via hem leert hij zijn toekomstige vrouw, Toos de Gruijter, kennen.
In deze periode woont zijn grootvader, M.J., met echtgenote en 3 dochters in Utrecht. Hij is na 40 jaar als zendeling te hebben gewerkt in Nederlands Indië in 1920 naar Nederland terug gekomen. Vermoedelijk ontstaat er een romance tussen Bob en Suze wat grote gevolgen zal hebben voor de verhoudingen binnen de familie. (zie familiegeheim)
Bob trekt in bij het gezin de Gruijter. De relatie tussen hem en Toos (Jacoba Johanna) groeit, maar Toos wil niet met een zeeman trouwen. Bob besluit een baan aan de wal te zoeken en wordt administrateur bij de Billiton maatschappij. Hij wordt tewerk gesteld op het hoofdkantoor in Den Haag. Bob, Toos en haar moeder verhuizen naar Den Haag. Daar trouwen zij op 20 november 1942.

Bob moet in Arnhem bij de HMIB, (“de tinfabriek”, een onderdeel van Billiton) een collega vervangen. In dezelfde periode wordt een deel van Den Haag door de Duitse bezetter ontruimd. Bob, Toos en moeder de Gruijter verhuizen naar Rozendaal bij Arnhem. Dit zou een tijdelijk verblijf zijn, maar zij blijven daar tot 1978. Hier worden hun kinderen geboren. Bob werkt tot aan zijn pensionering in 1975 bij de HMIB. De laatste jaren wonen ze in een bejaardenflat in Velp. Daar overlijdt Toos op 25 oktober 1988. Bob overlijdt ten huize van zijn zoon Don in Wijk bij Duurstede op zijn verjaardag 14-12-1992.

Bob en Toos krijgen 2 kinderen:

Saskia (Saskia Marguerita) geb 19 dec 1946
Don (Donald Boudewijn) geb 30 nov 1949