Jacoba Cornelia Dumon

17-03-1885 05-05-1964

Jacoba Cornelia (Cato) Dumon
17-03-1885 05-05-1964

Cato Dumon wordt geboren in den Ham, als oudste dochter van Everdinant Dumon, burgemeester van den Ham en Johanna Louisa Gerarda Gregory. Moeder Gregory komt uit zeer welgestelde familie als dochter van J.L.G Gregory, voorzitter van de Hoge Raad en Jacoba Beelaerts van Blokland. Zij is niet erg gelukkig in haar huwelijk. Everdinant is verslingerd aan de fles. Ze houdt haar dochters strak en trouwen is niet iets waar ze haar dochters in stimuleert.

Cato is, in tegenstelling tot haar zusjes Puck (W.J.M.) en Tobus (J.G.M.), een mondaine vrouw die niet van plan is zich in het duffe den Haag op te laten sluiten. Hoe zij Frits heeft leren kennen is niet duidelijk.
Frits werkte in die tijd bij Rijkswaterstaat. Hij vertrekt in 1911 naar Nederlands Indië. Cato blijkt dan zwanger te zijn. Frits en Cato trouwen “met de handschoen”. Als vertegenwoordiger treedt op oom Gregory. Cato volgt Frits naar Billiton (Tandjung Pandan). Daar wordt Bob (Marie Johannes) geboren.

Al snel heeft Cato genoeg van het leven op Billiton. Ze vertrekt met Bob naar Batavia. Frits blijft achter op Billiton. Ze leeft daar het mondaine leventje van een koloniale dame. Na enige tijd gaat ze een relatie aan met de 15 jaar jongere Sytze Arends. In 1927 wordt het huwelijk met Frits ontbonden. Bob wordt naar Nederland gestuurd.

Van haar verdere leven zijn ons slechts enkele fragmenten bekend. Er zijn foto’s van een verblijf in Nederland rond 1930 waar ze met Bob op pad is. Don heeft weinig van deze oma meegemaakt. Er verschenen af en toe ansichtkaarten uit Casablanca en Nice, plaatsen waar Cato en Sytze een tijd gewoond hebben. Uiteindelijk wordt Cato ziek en keert terug naar Nederland waar ze in 1964, in den Haag, overlijdt.

De zussen Tobus en Puck zijn ongehuwd gebleven. Puck heeft nooit gewerkt. Ze leefde van het geld dat zij van haar moeder had geërfd en woonde in een pension. Tobus had een kantoorbaan (PTT ?) Beide Haagse tantes brachten jaarlijks een bezoek aan Bob en Toos in Rozendaal. Na hun overlijden erfde Bob de inboedel van de ongehuwde, kinderloze tantes. Hierbij zaten een groot aantal familie documenten. Het deel dat betrekking heeft op de overgrootvader van Bob, J.L.G. Gregory, is in bewaring gegeven bij het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg.

Via de menubalk links kunt u, onder “Opvallende familieleden”, informatie over de Gregory’s vinden.