Frederik Alexander Adolf Gregory

13 mei 1814    16 juli 1891

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Frederik Alexander Adolf Gregory
13-05-1814 16 juli 1891

Frederik Alexander Adolf Gregory was een Nederlands Vice-admiraal.

F.A.A. Gregory werd in Doesburg op 13 mei 1814 geboren. Hij stierf op 16 juli 1891 in ‘s-Gravenhage.

Zijn vader was Jacob Adriaan Gregory, een oranjegezind man die in de revolutionaire tijd naar Duitsland was uitgeweken en daar in het huwelijk trad met Christina Frederika Flade. Zijn ouders keerden terug naar Nederland toen hij de leeftijd van vijf jaren bereikt had en vestigden zich in het Gelderse Doesburg. De Gregory’s waren van goede familie; de in 1831 in Berlijn geboren grootvader Johann Ludwig Gregory werd op 5 april 1789 door de koning van Pruisen benoemd tot Resident bij de stad Amsterdam, waar hij op 11 november 1803 is overleden als “Resident, Geheim-Commercien-Rath en Consul-generaal van de koning van Pruisen”.

Voor vice-admiraal Wemberich van Berchem heeft Vice-Admiraal Gregory in 1885 met zijn broer Mr. Joan Lodewijk Gerhard Gregory, Procureur-generaal bij de Hoge Raad en Commissaris des Konings in Drenthe en daarin financieel gesteund door bijdragen van het Koninklijk Huis en enkele belangstellenden een marmeren gedenkteken opgericht in de Groote of St. Martini-kerk te Doesburg.

Op 11 december 1849 werd de toen als Luitenant ter zee dienende Gregory benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Hij werd op 17 december 1890 bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eerder al had Koning Willem III hem Grootofficier in de Luxemburgse Orde van de Eikenkroon gemaakt. De Vice-admiraal droeg ook het zogenaamde Expeditiekruis, het Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven, met gesp, en het kruis van de Deense Orde van de Dannebrog.

Vice-admiraal Gregory werd in 1879 op wens van Koning Willem III der Nederlanden tot Kanselier der Nederlandse Orden benoemd. De koning wenste dat zee-officieren en officieren van de landmacht elkaar in deze positie zouden afwisselen. Vice-admiraal Gregory was Ridder in de Militaire Willems-Orde, een belangrijk vereiste voor de functie van kanselier.

zie ook Wikipedia