De familie de Gruijter

Toen Bob en Toos in Rozendaal woonden waren ze voor hun boodschappen aangewezen op Velp.

Voordat Albert Heyn dominant werd kwam Don vaak met zijn moeder in de de Gruyter winkel in de Emmastraat. De melkchocolade hagelslag was een geliefd broodbeleg. Hij heeft toen vaak gevraagd: “mam, jij heet toch ook de Gruijter? Is dat familie van ons? ” Op die vraag kwam nooit een duidelijk antwoord. Opa en oma de Gruijter waren in 1932 gescheiden en opa de Gruijter is al in 1948 overleden.  Waarom dan ook, over die tak werd niets verteld.

 


Maar hoe zat het nou eigenlijk?

 

De winkelketen van de Gruijter is ontstaan uit de grutterij van Piet de Gruijter. Piet heeft dit bedrijf in 1818 in ’s Hertogenbosch opgericht. Er werden granen, zaden en peulvruchten vermalen door een door paarden aangedreven molen. Piet had 3 zonen en 3 dochters. Het bedrijf werd overgenomen door de jongste zoon Louis. Zijn zonen Lambert en Jacques hebben de winkelketen opgezet.

De oudste zoon, Hendrik , wordt wijnhandelaar en trekt op een gegeven moment naar Amsterdam. Zijn 5e kind, Martinus wordt in Amsterdam geboren. Hij wordt banketbakker. Zijn oudste zoon, Henri (Hendrikus Petrus) wordt in 1887 in Purmerend geboren. Dit is de vader van Toos de Gruijter.  Zij stamt dus in rechte lijn af van Piet de Gruijter.